o igri alea magica® recenzijepitanja i odgovorigalerijalinkovikontakt prodaja
 

 

Pitanja i odgovori

Ova stranica je jedna od najznačajnijih, jer sa vašim sugestijama ova igra samo može dobiti na kvalitetu.

Za sada sva pitanja vezana za igru možete dostaviti na ovu adresu:

 

info@bascelik.com


 

P. Šta se dešava ako je na polju na kome je potrebno doneti srce Baš-Čelika neki drugi lik ili biće? Šta se onda dešava?
O.
Kao što piše u pravilima svi igrači pokušavaju da u završnici otmu srce Baš-Čelika igraču koji ga je pobedio u sukobu, tako da i ta poslednja situacija mora da se razreši sukobom do upokojenja dok igrač pobednik ne bude sam na svom polju.

P. u naprednoj varijanti, kada se pobedi Baš-Čelik da li se automatski uzimaju nazad (ostaju igraču) ključ kartice ili se vraćaju u "banku"?
O.
da, sve kartice uzima pobednik Baš-Čelika i može da ih koristi kao predmet za unistavanje tuđih predmeta, ili prevoza, a to vec piše na karticama Ključeva.

P. ako se izvuče kartica da lik po izboru biva saputnik u dve runde, da li se misli na nekoga od likova koji su u igri ili se bira neki od likova koji su "u banci"? Sta u situaciji kad igraju samo dva igrača?
O.
Da u pitanju je jedan od likova koji igra, a u slučaju da je to partija sa dva igrača naravno drugi igrač je upućen na to da bude saputnik dve runde i ne može se drugačije ponašati, znači dve runde igra samo igrač koji ga je izabrao za saputnika.

P.  Kada izvučem biće bilo to u spoljašnjem ili u unutrašnjem svetu piše +1 (snage pameti ili brzine) na poljima na kojima se nalaze planine nekim bićima.Meni nije jasno na kojima poljima se dodaje +1(snage pameti ili brzine) bićima na čijim karticama je nacrtana kućica?
O.
Pa, ovako, to je objašnjeno u uputstvu ali mozda ima malih nejasnoća, dakle kada je nacrtana kućica ili planina ili reka, onda se važi vrednost koja piše, tj dodaje se ili čak i oduzima, ali ako planine nema ili kućice ili reke, tj fali, tj nacrtana je belo, znaci da se nešto dodaje ili oduzima ako je van tog područja, tj ako je na polju gde te ikonice nema.

P. šta da radimo ako u igrici izvučemo dva iste kartice (blaga ili predmeta),da li jednu vraćamo ili ih koristimo obe?
O.
poenta duplikata je da svi mogu da dođu do pojedinih karti, kako bi bilo interesantnije, tako da ako izvućete dva ista blaga, ok, imate ih, pa možete da trgujete međusobno, sto se tiče događaja dva ista se ne mogu izvući jer vučete samo po jednu kartu na praznom polju i odmah je vraćate na dno špila po upotrebi, jedino mogu da se izvuku dve ako ste Gatara pa onda birate, ali to je naravno u naprednoj verziji

P. sta to zapravo znači kod Vampirca da se povrede napada sa rezultatom -4 zanemaruju?
O.
u naprednoj verziji kada Vampirac od napada nekog bića izgubi 4 zdravlja, tj razlika u bacanju bude 4 kada bice napada, to se zanemaruje, tj ne važi, to je njegova specijalna osobina.

P. kako se koristi pamet i cemu ona služi?
O.
pa kao i snaga birata sa kojim cete napadati biće ili protivnika, lika, znaci gledate koja je njemu karakteristika slabija, pamet ili snaga, pa koristite svoju jaču, naravno mora da se udara snagom na snagu i pameću na pamet, logično zar ne?

P. kada se dođe do Baš-Čelika princip borbe nije dovoljno jasan...
O. u osnovnoj verziji treba Baš-Čelika udariti 3 puta uspešno u jednom sukobu (ne mora uzastopno), on baca D12 + 2, a lik D10 i ako ima neki plus (mač +1, čudotvorni mač +2 na bačenu kockicu), u naprednoj verziji Baš-Čelik ima 12 zdravlja i gleda se razlika u bačenim kockicama, i dok mu se sve ne skine on nije pobeđen, ali mu se zdravlje ne vraća, što je izgubio izgubio je.

P. šta se dešava kada jedan lik otključa npr. Lastu i pomeri se na drugo polje, a zatim drugi lik hoce isto Lastu da otključa ??? O. polje koje je otključano, otljučano je i ne treba se vise otključavati, te kartice treba čuvati kao odbranu od istih kada lik koji je pobedio Bas-Čelika počne da vas gađa istim i uništava vam predmete, naravno to se odnosi na naprednu verziju.

P. šta se dešava kada se dva lika susretnu na istom polju u centru sveta?
O. ako se sretnu mogu da preduzimaju sve akcije kao i na bilo kom drugom polju, sukob, trgovina, otimanje predmeta...

P. da li ključ kartice mogu da se otmu?
O. ključ kartice se tumače kao predmeti, to i pise u uputstvu, što znači da se mogu i otimati kao i predmeti.

P. da li dobrodušni I zli likovi kada se sretnu uvek moraju da se bore ili za njih vaze ista pravila kao i za ostale tj da mogu da se sakrivaju, trguju itd.
O. u pravilu piše da akciju određuje onaj koje je došao na polje sa likom, znači može da bira šta će da radi, ne mora obavezno da napada.

P. da li kletva moze da se baci u svakom trenutku ili mora da se čeka da igrač dođe na red?
O. istina, to ne piše, kletva se može uvek baciti, nezavisno od toga da li je na redu igrač.

P. da li se podrazumeva da se za maksimalan broj zdravlja uzima 6 zdravlja i šta se dešava ukoliko se nekom kletvom ili događajem dobije broj zdravlja veći od navedenih 6 ( da li se ta zdravlja ne tretiraju i ostaju u magazi - banci ili...) ?
O.
maksimalna količina zdravlja likova u osnovnoj verziji je 6 i ninakoji način ne može biti veća, bez obzira kakvu karticu dobili, ali imate razne mogućnosti za lečenje.

P. kada se neki lik nađe na polju sa nekim drugim likom, prilikom sukoba da li je moguće na to drugo lice udariti više puta ili samo jedanput ? (udarati ga više puta sve dok ono ima zdravlja)
O.
moguće je naravno (ali drugi lik može da pobegne, ako hoće), ali to naravno nismo želeli da nagradimo, po upokojenju lika dobijaju se samo njegova tri blaga, ako ih ima, ubijanje likova međusobno nije primarni cilj, jeste ali na kraju.

P. ukoliko se izvuče kletva da se recimo "skinu -2 zdravlja" a lik poseduje samo jedno - da li ono automatski umire ili može to zdravlje nekako da otplati dukatima?
O.
da da da, na mestu umire, nema razloga tumačiti drugačije, osim ako ima karticu Voda reke Jordan.

P. kad neki lik pobedi Baš-Čelika da li je moguće da neki drugi lik oduzme Srce Baš-Čelika i na koji način (napadom ??)
O.
naravno, ništa ga ne sprečava da to uradi, to je i krajnji cilj, ali ne zaboravite, onaj ko ima Srce Baš-Čelika baca 12-nu kockicu (plus oružije koje ima, tj veoma je jak) i ako hoće da mu oduzme Srce mora da se sukobi sa njim do upokojenja.

P. kad neki lik osvoji Baš-Čelika i postavi bića Centra (alu, aždaju i zmaja) oni se nalaze u njegovom posedu, tačnije on igra umesto njih, međutim ukoliko neko napadom ubije lika koji poseduje Baš-Čelika da li time preuzima vlast i nad bićima Centra ?
O.
ne, nigde ne piše da pobednik sukoba sa Baš-Čelikom kontroliše čuvare, on ih jednostavno pusti na svoje protivnke, pa šta bude.

P. kada se osvoji Baš-Čelika uklanjaju se sve kartice sa table i započinje se trka oko vraćanja u utočista - da li se kad se izađe iz Centra Sveta kada se staje na prazna polja ponovo vuku sudbinske kartice sveta u kome se nalaziš ili ne ?
O.
da, vuku se kartice, ali se predhodno sve uklone kako bi se ubrzala konačna akcija.

 

 
 

Sva prava na ovoj igri zadržavaju autori. Nijedan deo ove igre ne sme biti reprodukovan, pohranjen u bazu podataka ili prenet u bilo kojoj formi i na bilo koji način (elektronski, mehanički, fotokopiranjem, snimanjem ili na drugi način), bez predhodne pismene dozvole autora.

© 2004 grupa autora "Alea Magica"
®
registrovan i zaštićen znak "Alea Magica"